Bouwtekening dakkapel laten maken

Uw expert in dakkapel tekeningen. Detailrijk, conform en stijlvol voor uw project.

Tekening dakkapel

Een doordachte tekening voor een dakkapel is de kern van een succesvol ontwerp. Bij Mimarchi begrijpen we dat elke dakkapel uniek is, en onze ervaren ontwerpers zorgen voor gedetailleerde tekeningen die niet alleen voldoen aan de bouwvoorschriften, maar ook naadloos passen bij de stijl van je woning. We nemen alle essentiële aspecten op, zoals afmetingen, materiaalkeuze, constructiedetails en esthetische overwegingen. Of het nu gaat om een vergunningsaanvraag of om bouwbegeleiding, onze tekeningen dienen als een waardevol kompas voor een vlekkeloze realisatie van jouw dakkapelproject.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een architectonische uitbouw die op het schuine dak van een huis wordt geplaatst, waardoor extra ruimte en lichtinval ontstaan. Het bestaat uit verticale ramen en een klein dak dat uitsteekt boven het bestaande dakoppervlak. Dakkapellen worden vaak toegevoegd aan zolderkamers om de bruikbare ruimte te vergroten en zorgen voor meer daglicht, ventilatie en een ruimtelijker gevoel. Ze zijn beschikbaar in diverse ontwerpen en materialen, waardoor ze zowel functionele als esthetische voordelen bieden. Een goed ontworpen dakkapel kan de algehele uitstraling van een woning verbeteren en de leefbaarheid van de bovenverdieping optimaliseren.

Wat Is Een Dakkapel?

Waarom heb ik een tekening dakkapel nodig?

Een gedetailleerde tekening voor een dakkapel is essentieel om diverse redenen. Allereerst fungeert het als een visuele representatie van het beoogde ontwerp, waarin afmetingen, verhoudingen en architectonische details duidelijk worden weergegeven. Dit is van cruciaal belang voor een soepele communicatie tussen de opdrachtgever, architect en aannemer, waarbij iedereen een helder beeld heeft van het beoogde eindresultaat.

Daarnaast is een tekening noodzakelijk voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Lokale bouwvoorschriften en regelgeving vereisen vaak gedetailleerde plannen om de impact op het bestaande gebouw en de omgeving te beoordelen. Een zorgvuldig opgestelde tekening toont aan dat het ontwerp voldoet aan alle wettelijke eisen en helpt bij een soepele goedkeuringsprocedure.

Tot slot dient de tekening als leidraad tijdens de bouwfase. Het biedt gedetailleerde instructies voor de aannemer, inclusief specificaties over materialen, constructiedetails en plaatsing. Een nauwkeurige tekening voorkomt misverstanden, optimaliseert de bouwefficiëntie en draagt bij aan een succesvolle realisatie van het dakkapelproject.

Wij hebben er zin in

Daagt u ons uit voor een volgend project?

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor uw volgende project? Bij ons vindt u de expertise en toewijding om uw uitdagingen aan te gaan.

Hoe Kan Mimarchi Helpen Met Een Dakkapel?

Hoe kan Mimarchi helpen met een dakkapel?

Mimarchi staat klaar om u op verschillende manieren te assisteren bij uw dakkapelproject. Ons ervaren ontwerpteam kan nauw met u samenwerken om uw visie te begrijpen en te vertalen naar een esthetisch en functioneel ontwerp voor de dakkapel. We zorgen ervoor dat alle ontwerpen voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en normen, en we begeleiden u door het vergunningsproces, indien nodig.

Daarnaast bieden we gedetailleerde tekeningen en plannen aan, die essentieel zijn voor de bouwfase. Deze tekeningen dienen als een leidraad voor aannemers en zorgen voor een vlotte uitvoering van het project. We begrijpen het belang van heldere communicatie tussen alle betrokken partijen en streven ernaar om uw dakkapelproject soepel en succesvol te laten verlopen.

Welke tekeningen heb je nodig voor een dakkapel?

Voor een nokverhoging zijn verschillende tekeningen nodig om het ontwerp nauwkeurig te communiceren en de bouw te vergemakkelijken. De belangrijkste tekeningen zijn:

 • Plattegrond dakkapel
 • Gevelaanzichten dakkapel
 • Doorsneden dakkapel
 • Detailtekeningen dakkapel (wanneer nodig)
 • Situatietekening van de dakkapel
 • Constructietekening
 • Ventilatieberekeningen
 • Daglichtberekeningen
 • Materiaalaanduiding van de dakkapel
 • m2 en m3 berekening van de huidige en nieuwe dakkapel
 • m2 Verblijfsgebied, Gebruiksoppervlak en bruto vloeroppervlak aanduiding
 • Brandveiligheid eisen branddoorslag en brandoverslag en aanduiding rookmelders
 • Benodigde maatvoering op ieder van de hierboven genoemde tekeningen

Wat kost een tekening dakkapel?

De kosten voor een dakkapeltekening bij Mimarchi beginnen vanaf €400,-. Deze prijs kan variëren afhankelijk van de grootte, complexiteit en specifieke wensen van uw dakkapelproject. Voor standaard dakkapellen zijn de kosten meestal rond de basisprijs, maar voor meer complexe of op maat gemaakte ontwerpen kunnen de kosten oplopen. Onze tekeningen zijn gedetailleerd en houden rekening met alle noodzakelijke aspecten, zoals bouwvoorschriften, esthetiek en structurele details. Wij zorgen ervoor dat elke tekening de perfecte balans biedt tussen functionaliteit en ontwerp.

Wat Kost Een Tekening Dakkapel Bij Mimarchi?
Veel gestelde vragen

Antwoorden op uw vragen over tekening dakkapel

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Als u het antwoord op uw vraag hier niet kunt vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder.

De bouwtekening van de dakkapel dient voornamelijk om de veiligheid van de constructie te waarborgen en wordt geëist door de gemeente. Bouwtekeningen dragen bij aan zekerheid en vereenvoudigen het werk voor specialisten. Nederland kent strenge bouwvoorschriften die de veiligheid waarborgen, en gemeenten volgen het Bouwbesluit. Als een dakkapel bouwtekening aan deze eisen voldoet, kan de gemeente geen extra vereisten opleggen en moet de bouw worden goedgekeurd. Veiligheid staat hierbij voorop.

In de regel ontvangt u het tekenwerk gemiddeld binnen 4 tot 6 weken. Daarnaast zijn enkele weken nodig voor eventuele constructieberekeningen (die niet altijd vereist zijn). Deze tijdsperiode omvat ook de tijd die nodig is om de tekeningen bij de gemeente op te vragen.

De exacte duur kan variëren afhankelijk van de complexiteit van het project. Het ontwerpen van een dakkapel voor een nieuwbouwwoning of een appartementencomplex vergt meer tijd dan voor een standaardwoning. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van uitvoerings- en definitieve tekeningen, wat meer tijd vergt dan een voorlopig of schetsontwerp, vanwege de complexiteit.

Bovendien kan de doorlooptijd ook worden beïnvloed door hoe snel u de ontvangen documenten kunt beoordelen en eventuele feedback kunt geven. Voor een nauwkeurige schatting van de oplevering van de tekeningen voor uw dakkapel, nodigen we u uit om vrijblijvend een adviesgesprek aan te vragen.

Ja, dat kunnen wij voor u doen. Wij maken gebruik van uw BSN-gegevens, waarbij u de aanvrager bent en wij als gemachtigde optreden. De legeskosten worden door u betaald.

U kunt er ook voor kiezen om de vergunningsaanvraag zelf in te dienen via www.omgevingsloket.nl. Wij assisteren u graag gedurende dit proces. Naast het opstellen van de bouwtekening, zorgen wij ervoor dat de vergunningsaanvraag volledig wordt ingediend met plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden, detailtekeningen, situatieschetsen, constructieberekeningen en daglichtberekeningen.

Om een omgevingsvergunning te verkrijgen, vereist de gemeente de volgende bouwtekeningen:

 1. Plattegronden
 2. Een situatieschets
 3. (Gevel)aanzichten
 4. Doorsneden
 5. Principedetails

Daarnaast, voor woningen binnen een bepaalde straal van een Natura 2000-gebied, zijn aanvullende onderzoeken noodzakelijk, waaronder:

 • Flora en fauna-onderzoek (waarbij stikstofemissie kan worden uitgesloten)
 • Vleermuisonderzoek
 • Stikstof-/Aerius-berekening
 • Daglichtberekening
 • Ventilatieberekening
 • Spuiventilatieberekening
 • Warmteweerstandsberekening / Rc-berekening
 • MPG-berekening
 • BENG-berekening
 • Energielabels
 • Constructieberekening
 • Bodemonderzoek
 • Grondwateronderzoek

Dit zorgt ervoor dat de vergunningsaanvraag volledig voldoet aan de specifieke eisen voor jouw project en locatie.

Dat is mogelijk, maar het brengt enkele nadelen met zich mee. Voordat we aan het tekenwerk beginnen, halen we altijd de benodigde documenten op bij de gemeente. Zelf de documenten opvragen vergt echter meer tijd, en het kan verwarrend zijn als je grote hoeveelheden documenten ontvangt.

Het indienen van de vereiste stukken via ons brengt geen extra kosten met zich mee en heeft het voordeel dat we rechtstreeks met de gemeente communiceren. Dit bespaart u tijd en moeite en zorgt ervoor dat de juiste tekeningen bij de gemeente worden ingediend.

In sommige gevallen kan het gebeuren dat bepaalde gemeenten niet over tekeningen van uw huis beschikken. Zelfs in dat geval helpen we u graag verder.

Het tarief voor het inzien van het dossier varieert van €0,- en kan maximaal €30,- per aanvraag bedragen. Het opvragen van digitale dossiergegevens kost tussen de €0,- en €20,- per dossier. Voor technische informatieopvraag rekent de ambtenaar ongeveer €20,- per kwartier. Het maken van een kopie op A4-formaat varieert van €0,20 tot €8,- per kopie. Wanneer u ervoor kiest om de tekeningen door ons te laten maken, nemen wij de kosten voor het opvragen van de juiste documenten bij de gemeente volledig voor onze rekening, en gaan we vervolgens met uw project aan de slag.

Nee, de bouwtekening van het bedrijf waar je de dakkapel bestelt, voldoet meestal niet aan de specifieke eisen die door gemeenten worden gesteld voor een omgevingsvergunning. Gemeenten hanteren striktere voorschriften waaraan vaak alleen gespecialiseerde bedrijven zoals het onze kunnen voldoen.